Syndebukken må vara den største Bukkene Bruse………

Je tru vi menneskjer har et ganske stort behov førr å finna syndebukken om noe gå gæli…………..i store å i små sammenhenger………….å je er ittno likere enn andre på dæ område, førr det er en slags trøst hell tilfredstillelse i å si « hva var det je sa»……. men denni gongen vil je itte finna syndebukken førr å tilfredstille mitt eget ego, je ønske å forstå…………..mulig je er den eneste i detti lændet som kunne ha fønni det interessant å møte gjerningsmænn fra Utøya……..je har ællti hatt et enormt behov førr å skjønne åffer menneskjer gjør å tenkje som dom gjør……førr det er ællti en grunn førr at folk tæk et valg, å utføre hændlingen sine…………treng itte å vara en god grunn, men åkke ta øss veit å som er den gode grunnen???????? Vi hændle vel utifra samle erfaringer og tanker som vi ha opparbeide øss gjennom ett helt liv…..dæ gjør i allefall je, å noen ta mine hændlinger vil ællti virke noe urasjonelle hell uførrnuftig i andres auer……….akkurat førdi dom har andre erfaringer å basere valga sine på…….ingen gå frivillig bort på steikeplata å legg fingra på om dom akkurat ha brent seg………om så er det noe som itte stemme………..Je vil gjerne førstå gjerningsmænn……..itte førr att je ska gi`n noe form førr sympati, men førr å vara i forkant ta slike gjerninger seinere……………førr sjøl om vi lik å tru att hænn er den eneste galeMattiasen som er i detti lændet, så veit je at det itte er slik………….je ha langt flere erfaringer i livet enn je kjæm tel å dele …………men je vil bruke dom tel å førstå andre…………førr je veit at vi ælle er i stænd tel mye mer enn vi lik å innrømme, om livserfaringen våres trigge tel sjuke hændlinger…….Je håpe vi kænn bruke dessi grusomheten tel å forebygge…………..det er en grunnleggende jobb som vi itte kænn late som vi itte har ansvar førr……..Syndebukken førr hændlingen på Utøya er kun en opplagt mænn………….itte politiet, hell ambulansepersonell, hell eiern ta garn på Rena, hell dom som solgte gjødsel osv………..det finns en syndebukk ……….men førr att en syndebukk ska oppstå, må noe ha skapt`n……….å åkke ha ansvaret førr dæ???????? Denni mænn ha en gong vøri en liten baby som hadde såmmå utgangspunkt som ælle nyfødte har i noen sekunder…….før miljøet rundt starte påvirkningen sin………..såvidt je ha oppfatte har denni mænn ei oppegående mor(å enn dæ måtte vara) hænn ha itte vøksi oppi ett typisk ekstrem hemat mæ misbruk og mishandling (uten att je kjinne tel detalja.) ………dæ vil vel si at samfunnet (dæ er øss dæ) ha litt ta ansvaret førr att noen væl å tru på en så ekstrem idealisme????? Hva er det som gjør at folk væl en så ekstrem retning, å tru at det eneste riktige å gjør er å følje den helt ut??? Je vil så gjerne førstå, førr å kunne bidre tel at samfunnet itte kreere slike ekstreme menneksjer som tæk slike vanvittige valg………….je ha enormt mange tanker rundt detti, å tru neppe je klare å vidreførrmidle tanken mine uten å støte noen på turen…………..men je tru itte att gjerningsmænn fra Utøya er den eneste mæ slike ekstreme tanker………dæ er naivt å tru………å det vil itte si at je itte ha sympati mæ dom som ha hatt enorme tap……ælle syns vi detti er en tragedie………….men vi som itte ha miste de nærmeste ha mulighet tel å gjøra en endring i etterkænt……..


6 kommentarer on “Syndebukken må vara den største Bukkene Bruse………”

 1. Det skjer jo saker og ting i nærmiljøet våres og Linda som vi ser og ikke gjør noe for å forhindre, erting, mobbind, utestengelse, baktaling, sur kritikk, kryptiske meldinger på face bok.
  Hva gjør vi for å forhindre det? Hvilke holdninger har vi og gir videre til unga våres?
  Det heter, ikke forstå så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv. Men det gjør vi 😦
  http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=142389909180927&set=a.103118643108054.9065.100002297562103&type=1&theaterHvor mange sårbare usikre unger og større er det ikke som skal på skolen att om mandan? Hva gkør vi voksne, sikrer vi at alle har noen å gå med? Vet vi at naboungen har sett en eneste klassekompis i løpet av sommeren ? Neppe, for min egen har det greit og resten .. bryr meg ikke.

  • Husmorvikarn sier:

   Det er akkurat de tinga du peke på Wenche som je så gjerne vil at vi ska ta tak i. Det foregå så mye urætt som vi bære læ suse å gå, førr vi sjøl ha det grett, å så kritisere vi no voldsomt når noen begå uakseptable hændlinger. Å oversjå, å overhøre andre er noe ta den værste urætt vi kænn begå noen, å dæ gjeld øss ælle!! Fint at du belyse det førr det kænn itte gjentas førr ofte. Å som du si er skolestart en gylden anledning 🙂

   • eli trettsveen sier:

    je ha ofte tenkt på å som gjør at vi utvikle øss så forskjellig om vi ha akkurat sommå utgangspunkte. En kann bli statsminister i landet våres, mens systera blir narkoman!!! såmmå u!!!.tgangspunkt slik je ser dæ!!!! å henn ska vi leite etter svare? itte veit je

 2. Husmorvikarn sier:

  Vi er nok genbelaste mæ noe, men je tru ytre påvirkning ha mye å si………mye ta dæ vi gjør å si er ofte ubetenksomheter som bety mye førr andre. Ensomhet kænn gi rom førr mye tanker som itte er like bra…..om vi ældri få andre synspunkter hell impulser bli verden snever etterhårt, å vi byne å hændle kun fra egne ideer………….veit itte helt å som gå gæli je hell Eli, men je tru det er rom førr å vara snillere mæ næn 🙂

  • Marita sier:

   Mange bra poeng her. Je tru ytre påvirkninger ha mye å si, samtidig som ingen æ like (og takk førr dæ). Miljøet rundt øss å vi sjøl ha å ulike syn på på egoet våres, no`o som gjør att no`on æ mer lett påvirkelige hell andre. mens andre ha veldig trua på seg sjøl å dæ rundt en. Je tru at dæ bli litt som i dyreverden førr at ælt ska stemme, samtidig som je ha trua på at vi må vara flinkere tæl å respektere ulikheta mer.

   • Husmorvikarn sier:

    Så sænt så sænt Marita, respekt er tingen :o) Je tru på at ulik oppdragelse på søsken fungere bære enn å ta ælle under såmmå kammen å je. Noen rammer må jo vara like førr rettferdighetens skyld, men je tru itte ælle funke på såmmå metoden…………………men nå tru jo je en del ting 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s