Takk førr arven du ha gitt øss far!

Ingen ha je vel sett så opp tel som`n far. Je æ særs takknemlig førr at je ha fått vøksi opp mæ akkurat deg! Det æ forskjell på a mor å`n far, å begge førrtjene å bli hedre, men i dag æ det farsdag, å da må du sitta litt i bakgrunn mor. Det gyldne år 1975 vart je født, da va du 20 år, å hadde ællerede røkki å gifte deg å fått ei bonusdåtter i livet ditt, å tre år seinere skulle du bli trebarnsfar mæ nybygd hus. Itte så mange i dag, som ha tre onger, nybygdhus å kjærring i en alder ta 23 år.

Je huske tredveårsdagen din på Nordvang som om det va i går, je syns du va urgammal den gongen, nå syns je å vara tredve æ ongt……

Du ha vøri en lun far, full ta omsorg, å mange gode egenskaper ha du sendt videre som arv tel dine onger. Je kænn itte kåmmå hau at du ha sagt et stygt ord om noen, å du ha vøri raus der andre ha vøri dømmende. En enormt god egenskap, som je prøve å leve opp tel (men ælle damer mæ respekt førr seg sjøl må jo slarve litt …) Du ha støtt vøri enormt løsningsorientert og en kreativ kar, å få onger ha vel vøksi opp mæ flere rare instalasjoner i hematte sitt enn øss på Skogvang, je nævne: En fullversjon ta Iltempo Gigante, fjernstyrt helikopter som nesten tok livet ta a mor mens hu gikk gravid mæ`n Amund, vaskemaskinmotorer som skulle bli grastrimmere hell no ænna artig, jønnportal i hagen, kotelettkløyver i kjellern, om det dure hell innehøllt jønn, fækk du det tel å bli no nyskapt ta det. Du æ innovativ så det høll, men ha ældri gjort et nummer ut ta det. Der æ vi itte helt like, om je hadde skapt så mye frakt som deg, hadde je skriki høgt om det. Je æ stolt ta deg, bære så du veit det.

Ei ænna arv je sætt stor pris på æ den musikalske. Det runga Roy Orbison å Elvis Aron Presley over hele huset, mens du nynne attåt mæ den buldrende bass stemmen din. Om du itte sang, så plystre du Broen over Kwai lett som fett. Je kænn ænda itte å plystre….. Je ville gjerne lære å spelle piano i en alder av ti år, men innkjøp ta piano mæ åttitalls husbank økonomi va itte helt øverst på prioriteringslista. Dekk klarte alikavæl å få tak i et orgel, å førr meg spelte det ingen noen rolle, så lengi intrumentet hadde svarte å kvite tangenter. I vaksen ælder ha vi søngi mye mer sammen enn vi gjorde som små, å dæ æ je svært takknemlig førr at vi ha gjort. Ittno æ som å skapa musikk mæ folk en æ gla ti.

Du (å a mor) ha gitt øss ei verdiarv som æ stor, å god å ha når det butte i mot. Dekk ha gitt øss gode verdier. Dekk va onge å hadde dårlig råd, men va så utruli løsningsorienterte. Je kjæm itte hau sukker på brødskiva inninellom som no traumatisk, tvert i mot. Gleden vi kjinte, når vi endelig fækk dæ vi ønske øss va enorm, å itte minst colaglasset (som va nøye oppmålt) vi fækk tel barne tv`n på lordan, smakte fenomenalt godt. Kontrasten mellom godt å vondt gjør opplevelsen sterkere å større. Vi ha fått mæ øss en arv som gjør øss løsningsorienterte, handlingsdyktige og takknemlige.

Forskjellen på far å mor æ mange, men der farsrollen skilte seg mest ut, va væ leggetider. Je å a Stina delte soverom, som resulterte i en del farstfylte leggesituasjoner. Hår kvæll måtte vi leke dronning å slave ( je va dronninga..) je kommanderte, å Stina lystre(vel vel). Hår eneste kvæll, hørte vi a mor som bakrunnstøy i det fjerne ropte, «nå må dekk vara stille»…..akkurat som vi itte ense å hu sa, da hu hørtes mæst ut som en radio. Ætter eks antall radioinnslag fra a mor, hørte vi plutseli tunge hæler donke i gålve……å dom va itte mor sine. Brått tok leken slutt, å vi låg stille som mus, da`n far entre rom mæ sin autoritære stillhet. Førr`n far trengte itte å si så mye, hænn va bære rolig å såg på øss mæ bestemte auer. Det va dæ som skulle tel, førr å få det stillt på rommet tel søstrene Sønsteby.

Humor æ nok en arv vi ha fått mæ øss, å mæ den ha je overlevd mang en tøff situasjon. Humor æ et verktøy å skråkikke på livet mæ, å en lavterskel form å møte folk på. Vi ha glist mye i familien Sønsteby, å godt æ dæ.

Du ha plastre knea mine, blåst på, kjøpt mine fysste bind, trøste meg i min fysste kjærlighetssorg, gitt meg frihet, ansvar, vøri bestemt, rolig, lært meg: å skifte eksosanlegg, laga luftige sukkerbrød, vara snill mæ søskna mine, å ta egne avgjørelser å mye mye mer.

Je kunne ha skrivi ei hel bok, je kjinne je bli vemodig, rørt, nostalgisk, å det æ så mange historier som dukke opp i huggu mitt akkurat nå. Når je tenkje på deg, få je litt såmmå følelsen som når je ser på Flåklypa…..å dæ æ en god følelse!

Gratulere mæ farsdagen!

Je æ inderlig gla i deg far, å håpe vi få mange lange år mæ framtidige gode minner sammen.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s